Parcul Naţional Munţii Măcinului

Posted on mai 13, 2018
Parcul Naţional Munţii Măcinului

Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între munţii ţării, fiind cei mai vechi munţi din România, interesul deosebit al cercetătorilor fiind orientat, datorita numeroaselor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea stiinţifică a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic.

Parcul Naţional Munţii Măcinului este mai puţin cunoscut din punct de vedere turistic, deşi în vecinătatea acestuia o zonă turistică deosebită atrage anual zeci de mii de vizitatori – Delta Dunării.

Pentru orice turist care vizitează pentru prima dată oraşul Măcin şi împrejurimile sale şi ajunge în faţa unor munţi de dimensiunile unor dealuri experienţa este frapantă, iar dorinţa de a afla mai multe despre zona respectivă creşte vertiginos.

Parcul Naţional Munţii Măcinului a fost declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, fiind singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice.

Munţii Măcinului s-au format acum aproape 370 de milioane de ani, în urma unor procese tectonice, care au scos la suprafaţă şisturi cuarţitice micacee vechi de 550 de milioane de ani (vârsta precambriană). Conform unor cercetători, în zonă se găsesc şi roci cu o vechime de 650 de milioane de ani.

Parcul naţional “Munţii Măcinului” adăpostesc peste 3.450 de specii de floră şi faună şi zone de vegetaţie stepică. Speciile de plante întâlnite (peste 1.770) în munţii Măcinului reprezintă aproape 50% din speciile reprezentative din flora României.

Parcul Naţional Munţii Măcinului este parte integrantă a Reţelei Natura 2000, fiind singurul parc naţional din Europa constituit pentru protecţia şi promovarea biodiversităţii din bioregiunea stepică.

Parcul oferă persoanelor iubitoare de natură posibilitatea de drumeţii, trasee la picior sau chiar cu bicicleta.