Maslenița - sărbătoarea rușilor-lipoveni

Maslenița este o sărbătoare specifică comunității rușilor-lipoveni ce marchează trecerea de la iarnă la primavară.

Aceasta este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină, singura recunoscută oficial de biserica ortodoxă, fiind sărbătorită cu 56 de zile înainte de Paști.

Numele sărbătorii vine de la cuvântul “maslo” (unt) şi reprezintă o perioadă de tranziţie, de la aceea de consum de carne, către una de post, când se consumă produse din lapte, brânză, ouă şi peşte. Printre preparatele tradiţionale, se numără clătitele (blinî), colţunaşii (vareniki) şi pampuşki – un fel de plăcinte.

Sursa foto: ziare.com

Se consumă clătitele, acestea prin formă și culoare fac trimitere la reprezentarea soarelui, apropierea primăverii și intensificarea căldurii.

Dintre toate popoarele slave, la ruși s-a păstrat cel mai bine această tradiție. Obiceiurile de maslenița ale rușilor lipoveni din România se înscriu perfect în coordonatele sărbătorilor rituale de trecere, deși elementele încărcate de simboluri sunt, în mare parte, diferite de cele care s-au păstrat în Rusia. Tradițiile și obiceiurile sărbătorii sunt păstrate cu preponderență mai mare de rușii lipoveni din Dobrogea.

Sărbătoarea ține o săptămână, fiecare zi fiind diferită de cealaltă și având însemnătatea ei.

Luni – întâlnirea. În această zi începe sărbătoarea. A venit timpul să se facă clătite. Dacă este posibil, prima clătită trebuie să fie dată unui cerşetor. În acest fel sunt pomenite rudele moarte. De asemenea, seara se dau cu sania de pe derdeluş. Se crede că cel care va ajunge cel mai departe va avea mult belşug în familie. De asemenea, fiecare poate face o păpuşă care înfăţişează Masleniţa. Ea poate fi făcută din nuiele, iar îmbrăcămintea poate fi cusută din bucăţi de material de diferite culori.

Marţi – distracţia. Înainte, în această zi tinerii mergeau în vizită la clătite. Acum această tradiţiei nu mai este la modă. În schimb se fac clătite. Cu cât clătitele sunt mai subţiri, cu atât sunt mai gustoase. Unul din secretele pregătirii clătitelor este acela că ele trebuie să fie făcute într-o tigaie din fontă. Ea se încălzeşte destul de încet şi de obicei prima clătită nu iese bine. Însă, după aceea, clătitele sunt aurii, transparente şi seamănă cu dantelele. Se crede că dacă clătitele ies rău, trebuie să ne aşteptăm la necazuri şi greutăţi, iar dacă ies bine atunci în familie va fi bunăstare şi belşug. Cu cât se vor coace mai multe clătite în săptămâna Masleniţa, cu atât va fi mai mare belşugul în familie.

Miercuri – delicioasa. În această zi se obişnuieşte să se gătească acasă o masă copioasă. Cea mai mare atenţie trebuie să fie acordată umpluturilor. Se consideră că trebuie să alegeţi umpluturi dulci dacă în acest an doriţi să aveţi o viaţă dulce sau să menţineţi relaţii bune cu logodnicul sau logodnica. Iar celor care doresc să aibă copii în acest an li se recomandă să mănânce clătite cu icre roşii. Clătitele cu smântână vor da o sănătate excelentă.

Joi – ospăţul. Această zi este Masleniţa mare, este tocmai timpul potrivit pentru a te plimba cu sania trasă de cai, în sunetele clopoţeilor pe drumul înzăpezit. În lipsa unei sănii cu cai, vă puteţi da cu săniuţa de pe deal.

Vineri – serile soacrei. Dacă sunteţi căsătorit duceţi-vă la mama soţiei la clătite. De asemenea, e timpul să scoateţi păpuşa Masleniţa în curte şi bineînţeles să vă veseliţi şi să mâncaţi clătite.

Sâmbătă – serile cumnatei. În această zi mergem la rude şi evident nu cu mâinile goale.

Duminică – ziua iertării. Toţi oamenii îşi cer iertare reciproc pentru ofensele aduse din timpul anului, se împacă şi se sărută. În acest fel, ei se eliberează de păcate înaintea Postului Mare. În final, toţi ies afară pentru a-şi lua rămas bun de la Masleniţa.

Sursa: Centrul Cultural Rus din ASE

Sursa foto: prime.md

În piaţă este arsă păpuşa Masleniţa, care simbolizează iarnă. Aşa, oamenii din comunitatea rușilor-lipoveni îşi iau rămas bun de la iarnă până la anul viitor.  

4 Comments Leave a comment

 1. I. martie 6, 2019 Subscriber

  1. Papusa Maslenita nu are nicio legătură cu tradițiile rușilor lipoveni asociate acestei sărbători.
  2. Ar trebui sa precizați sursele de unde ați preluat informațiile sau, mai exact, ați dat copy-paste. E valabil și pentru fotografie.

  • apdlt martie 6, 2019 Administrator

   Vă mulțumim pentru feedback-ul acordat postării noastre.

   Referitor la păpușă – sunt imagini din Rusia, acolo unde rușii sărbătoresc cu mare fast acest eveniment și așa am citit in articole.
   Referitor la surse: respectăm legile. Textul nu este integral copy-paste, asta e răutate pură. Sursa fotografiilor este menționată.

 2. I martie 7, 2019 Subscriber

  “În piaţă este arsă păpuşa Masleniţa, care simbolizează iarnă. Aşa, oamenii din comunitatea rușilor-lipoveni îşi iau rămas bun de la iarnă până la anul viitor. ” – asta este dezinformare pura. Daca tot promovati ceva, faceti acest lucru cum trebuie. Am remarcat ca ati adaugat o sursa. Va sugerez sa consultati periodicul bilingv „Zorile”, nr. 2/2011, p. 16 si sa identificati pasajele care se regasesc in articolul dvs.

  • apdlt martie 7, 2019 Administrator

   Dacă aveți vreo problemă și sunteți autorul textului vă rugăm să ne scrieți pe adresa de e-mail: discover@asociatiatulcea.ro. Pentru că nu puteți fi contactată la adresa pe care o lăsați în comentariu. Dezinformarea despre care vorbiți am mai spus este luată din sputnik.md. Vorbim și de ruși, nu doar de ruși-lipoveni, dacă cei de la sputnik.md au greșit, atunci am greșit și noi. E omenește să greșești, și puteți foarte frumos să ne explicați și de ce anume am greșit și ce se face cu acea păpușă și ce simbolizează ea… decât să ne trageți de urechi, mai bine am coopera.

Leave your comment